2014. február 26.

Bazsalikom

A bazsalikomnak Magyarországon jelenleg leírt kártevője és kórokozója nincs, ezért biotermesztésre kiválóan alkalmas növény. Az Afrikából és Ázsiából származó bazsalikom hamar meghonosodott a Földközi tenger vidékén és a mediterrán konyha egyik jellemző fűszerévé vált. Az ókori egyiptomiak  királyi szent gyógynövénynek nevezték, antibakteriális hatása miatt. Nálam is nagy becsben van, fűszerkertem, és imádott olaszos ételeim elképzelhetetlenek nélküle!


A bazsalikom sajátos illata, íze miatt kedvelt fűszernövény. Fénykedvelő és meleg igényes növény. Hidegre érzékeny, a levelek már 1-2 °C-on megfeketednek és lehullanak.  Magyarországon csak öntözéssel termeszthető.  A tenyészidőszakban 550-600 mm csapadékot igényel. Vízfogyasztása – különösen az oldalhajtások megjelenését követő időszakban nagy. Termesztésre a gyorsan melegedő, humuszban gazdag, jó vízgazdálkodású talajok a legmegfelelőbbek. A mag csírázásához 18-20 °C hőmérsékletre van szükség. Nálam a magok a napsütötte ablakpárkányon nagyon lassan csíráznak, körülbelül 2 hét alatt. 

A bazsalikom palántaneveléssel és állandó helyre vetéssel egyaránt termeszthető.
A magvak elvetéséhez a 10 cm átmérőjű (és mélységű) cserepet használok. Jó minőségű palántaföldet negyedrészben fehér tőzeggel is keverhetünk. A cserepet ezzel töltjük meg (ha szükséges, meg is nedvesítjük), és a magvakat elvetjük. A vetéssel kapcsolatban van egy fontos tudnivaló, ami a magyar nyelvű tasakokon nem mindig szerepel, hogy a bazsalikom magja fényben csírázó, tehát földdel csak olyan sekélyen takarható, ami a mag helyben maradását még éppen biztosítja. A magvakat az ablakpárkányon elhelyezett cserepekbe márciustól elvethetjük (én már február végén elvetem), és a kis növényeket előnevelhetjük. Május elejétől fokozatosan szoktassuk a külső körülményekhez, de legyünk óvatosak, a bazsalikom fagyérzékeny, és 10°C alatti hőmérséklet sem kedvező. Kiültetésre alkalmas a májusi fagyok utáni időszak. A megedzett kis növénykéket a fagyosszentek elmúlta után beültethetjük a nagyobb edénybe, vagy a szabadba. Helyes, hogy ha az átültetéskor a hosszú főgyökeret visszacsípjük, és valamivel mélyebbre ültessük, mint előző helyén volt.
Előfordulhat, hogy fátyolszerű szalagban egyesével rögzített magvakat vásárolunk. Az ilyen szalagok - megfelelő időben időjárástól függően - a szabadban, állandó helyre is elhelyezhetők. A vetés ideje – a talaj felmelegedésétől függően – április vége, május eleje, jól előkészített sima felületű, apró, morzsás talajba.

A paradicsom és a bazsalikom nemcsak a tányéron szereti egymás társaságát, de a paradicsom köré ültetett bazsalikommal kölcsönösen növelik a terméshozamot is.

Rengeteg bazsalikom fajta létezik, kedvenceim: görög törpebazsalikom,a piros levelű, fahéj illatú. Egy nagyon jó összeállítást találsz a bazsalikom fajtáiról itt!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése