2014. február 17.

Hétvégi kertészkedés

Vasárnap mire végeztem a benti teendőkkel és megebédeltünk, éppen elkezdett szemerkélni az eső. Még ez sem bírt eltántorítani egy kis kinti tevékenykedéstől: a kertben földbe került a spenót, és ami ősszel sajnos elmaradt új helyére kerültek az epertövek is,  mert a régi helyét még ezután kell elrendezni. Nagyon nem egyezett a véleményünk párommal hová is telepítsük, végül két helyre is kerültek. jutott belőle a szőlőtőkék alá is egy sorban. Kíváncsian várom, melyik részen fognak inkább szeretni :) Szívem szerint ültettem volna még korai salátát, de ez most elmaradt, illetve dughagymát is, ami szintén várat magára, főként, hogy ismét zuhog az eső és ha eláll is, napokig nem lehet majd a földre menni. Pedig akut mozgáshiányom van, amit próbálok ugyan kezelni egy kiadós erdei kocogással, ami feltöltődésnek nem is rossz, de bizony már ültetnék szívesen. Alig várom, hogy szedhessem az első saláta, retek és hagymaféléket, spenótot, sóskát, mert vegetáriánus lévén ezek nagy kedvenceim és tél végére nagyon kiéhezem rájuk.
Lássuk mit vethetünk persze az időtől függően február végén, március elején:
Február végén, ahogy az idő engedi már vethetünk petrezselymet és fagytűrő borsófajtákat, mint például a rajnai törpe, spenótot, sóskát (ha nincs tavalyról).
A hideget jobban tűrő, a nyári nagy meleget szenvedő, vagy hosszú tenyészidejű növényeket is márciusban vessük. Ezek a répafélék, a borsófélék, retkek, saláták. A tavaszi fokhagymát, vöröshagymát, is ilyenkor kell eldugni, illetve a hagymamagokat elvetni.
Márciusban kell a palántázandó növényeket is vetni a nevelő helyükre, ami klasszikusan fólia sátor, de kis mennyiségben edényekben, ládákban, speciális palántázókban is történhet. Egy ilyen megépítését is nagyon szeretném a kert egyik napos fekvésű részébe.


Palántázandó növények: paradicsomok, paprikák, káposztafélék ( tavaszi, nyári fajták ), zeller. Lehet az uborkát, tökféléket, dinnyeféléket is fészeknyi magmennyiséggel poharakban előnevelni, ami általában 4 - 5 magot jelent, de kicsit később vessük, mint a paprikaféléket. Nálam a helyben fészekbevetés jött be inkább.
Márciusban van az ideje, még rügypattanás előtt a fák, bokrok, szőlők metszésének is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése