2014. február 4.

Kert az ablakban

Kisebb cserepekben télen is érdemes a párkányra zsázsát, metélőhagymát, metélőfokhagymát, fűszernövényeket ültetni, a szervezetünk téli vitaminpótlását ezzel is támogatni tudjuk. Szerencsére a legtöbb gyógynövény jól tűri a cserepes létet. Olyan cserepet használjunk, amelynek alján vízelvezető lyuk van. Alulra cseréptörmeléket vagy kavicsokat terítsünk, hogy elvezesse a gyökerektől a fölösleges vizet. Jó minőségű kerti földbe, bio virágföldbe ültessük. Világos napos meleg ablakpárkányra állítsuk. Néhány héten belül szépen kizöldülnek.


Ha elültettünk néhány cserép magot, a cserepeket  ilyen vidám jelölőkkel lássuk el!


Kerüljük a virágkereskedésekben kapható műanyag változatait!
Csíráztatás

A csíráztatáshoz két evőkanál csíráztatni való apró bio magot (lucerna, retek, bíborhere stb.) tegyél egy széles-szájú 1-2 literes befőttesüvegbe, öntsél rá langyos vizet, hogy jól ellepje és gézzel, vagy szúnyogháló darabbal fedd le az üveget, és néhány befőttes gumival rögzítsd jól a gézt.
Áztasd estétől reggelig. Azután öntsd le az áztatóvizet a magokról a gézen keresztül és öblítsd át legalább 3-szor langyos (nem teljesen hideg!) vízzel. A gézen keresztül befolyatod a vizet, és azon keresztül leöntöd. Ezután helyezd el az edényszárítón, vagy tálban úgy hogy döntve legyen a szájával lefele, úgy 45 fokos szögben. Az üveg szája ne legyen takarva, hogy tudjon szellőzni, és a felesleges víz lecsöpöghessen róla. A magok eloszlanak az üveg oldalán.

Naponta legalább 2x öblítsd át a fenti módon . A pici magoknak 5 nap csíráztatás elég, és tele lesz üveg csírával.  Az első két napon, amíg a csírák ki nem bújnak jó, ha sötétben vannak, félhomályos helyen, vagy egy konyharuhával letakarhatod az üveget , de ügyelj arra, hogy a szája szabadon maradjon, szellőzhessen. Amikor a csírák kibújtak, kerülhet világos helyre, egy kicsit sütheti a nap is, hogy szép zöld legyen.

Lucernamagjaimon 1 mm-es csírakezdemények vannak, néhány napon belül azonban már fogyaszthatók!
Finom csírás recept a Konyhában!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése