2014. február 24.

Zöldhagyma, újhagyma


Ha friss, tavaszi fogyasztásra akarunk a kertben zöldhagymát termelni, akkor dughagymát vásároljunk és ősszel, vagy kora tavasszal sűrűbben ültessük 4-5 cm-re egymástól jól fellazított földbe kb. 5-7cm mélyre kis lyukakba.A hagyma gyökeres része nézzen lefelé és takarjuk be földdel. Az én pénztárcakímélő és recycling tippem: az apró 2 cm-es vörös és lila hagymákat kiválogatom tél végén (ezeket egyszerűen lusta vagyok megpucolni :), s ezt duggatom el február végén, március elején. Az ezekből fejlődő zöldhagymák a család kedvencei, folyamatosan lehet szedni és fogyasztani. Saláta, retek kerül mellé, kölcsönösen védik egymást de a sárgarépa ágyást is szegélyezheti, a sárgarépalégy azonnal továbbáll! A kitermelt hagymák helyére a szétültetett salátákat rakom. Ezek a hagymák téli tárolásra nem lesznek alkalmasak. A tavasszal duggatott hagyma időjárástól függően már 4-5 hét múlva fogyasztható.

A zöldhagyma gyógyszer! Csípős, melegítő zöldség. Tisztító, méregtelenítő, izzasztó hatású, antibakteriális, eloszlatja a hideg jellegű külső szindrómákat, mint a nátha, a megfázás. 

Nátha ellen
A zöldhagyma fehér részéből 60 g-ot és a jégcsapretekből pedig 15 g-ot feldarabolunk. 4-5 dl vízben addig főzzük, amíg csak 3 dl marad. Langyosra hűtve megisszuk a lé felét, és fél óra múlva újra langyosra melegítve a másik felét is. Ha náthásnak érezzük magunkat, rögtön fogyaszthatjuk, naponta többször is.

Köhögés ellen

Hét szál zöldhagyma fehér részét gyökerestül egy feldarabolt körtével és 50 g cukorral 4 dl vízben megfőzzük. Megisszuk a levét, utána megesszük a hagymát és a körtét – naponta kétszer.
A hagymamag vetésének ideje is márciusban van. A magvak lassan csiráznak, és két-három hétre van szükségük a kikeléshez. Ezt követően a sűrű állományt megritkítjuk annyira, hogy a növények egymástól 5 cm-re legyenek. A kiszedett palántákat máshol - saláta, karalábé, uborka közé - elültethetjük, mert az áttelepítést jól elviselik. A magvetést - száraz időjárás esetén - rendszeresen öntözni kell. Július közepétől azonban az öntözést mérsékelni kell! Hagymalégy ellen fahamuval védekezhetünk.
Mind a magvetés mind a duggatás után a talaj felszínét porhanyítsuk és a tartsuk féken a gyomokat. A keskeny hagymalevelek alig vernek árnyékot a talajra, ami miatt közöttük a talaj kiszárad, ez ellen szalma takarással védekezhetünk!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése