2014. március 13.

Irány a veteményes!

Márciusban úgy gondolom a legtöbb hobbikertész türelmetlenül várja a tavasz kiteljesedését. Én minden nap alig várom, hogy kimehessek a kertbe és egy jóleső testmozgás keretében megadjam ami a lelkemnek is fontos: az alkotó, teremtő munkát. 
Leila kutyánk által télen igazán kedvelt sziklakertet raktam rendbe elsőként, ami leginkább egy lepusztult csatatérhez hasonlított. Ez minden tavasszal így megy, ugyanis valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva a téli hónapokban imád a tetején trónolni, minden figyelmeztetés ellenére. A száraz, elhalt növényi részeket eltávolítom, az időközben előbújó hagymás növényeink környezetét megtisztítom, hogy hamarosan virágzásukban gyönyörködhessünk! Ezt a munkát lányaim is különösen kedvelik!
Még mielőtt a fű el kezdene nőni, célszerű gyepszellőztetést, gyeplazítást is végezni. Kisebb felületek esetén ezt meg lehet tenni kézi erővel egy gereblye segítségével, nagyobb terület esetén érdemes gyepszellőztető gépet használnunk. A szellőztetés célja, hogy több levegőhöz jusson a gyepünk. Sohasem gyeptrágyázunk, mivel a levágott fű a komposztra kerül! A fűmag vetését, ahová szükséges fagyok után lehet kezdeni.

A nedvkeringés beindulása előtt igyekezzünk elvégezni a gyümölcsfák, díszfák, cserjék koronaalakításával kapcsolatos munkálatokat is. A gyümölcsfák, szőlőtőkék metszését is ekkor kell végrehajtani. Lemosó permetezést mi a kertben hosszú évek óta nem alkalmazunk, nincs is rá szükség!


A téli, szobába zárt napokon papírra vetettem már elképzeléseimet a veteményeskertet illetően.  Ha sikerült ősszel felásatni vagy felásni a kertünket, akkor már „csak” annyi munkánk van, hogy jól előkészítsük az ágyat a hidegtűrő növények magjainak. Nézzük meg a tél után a veteményes talaját! Ha szétestek a hantok a téli fagy és hó hatására, a nedvesség elegendően beszivárgott a talajba, elképzelhető, hogy a jó magágy elkészítéséhez már csak gereblyézésre, az ágyások kijelölésére, van szükség. A magoknak a morzsalékos, laza szerkezetű és tápanyagokban bővelkedő talaj az ideális. Évek óta komposztálunk, az kerül a talajba, de ősszel istállótrágyát is hozattunk. Ezt a tél folyamán forgattuk a földbe.


Amikor megtervezzük a veteményeskertben a zöldségfélék helyét, legyük figyelemmel arra, hogy az egyes növényfajok milyen növény után következnek:a zöldségeskert meghálálja, ha figyelünk a vetésforgóra!


A magvetéssel vigyázzunk: ne csak a naptárat, hanem a hőmérőt, időjárás jelentést figyeljük, és csak akkor fogjunk a szaporításhoz, ha a megfelelő talajhőmérséklet áll rendelkezésünkre. Ellenkező esetben lehet, hogy munkánk kárba vész, és mire kiderült, már az optimális vetési időről is lekésünk. Vetés előtt jól fellazított és komposzttal bőven ellátott talajt munkáljuk meg, simítsuk el, öntözzük meg csalánlével, (ilyenkor már javában zöldellik az erdőszéleken, egy kiadós biciklizés közben lehet gyűjtögetni) s ezután vessük belé a magot.
Március elején nagy biztonsággal vethetjük a sárgarépa, a fehér gyökér, a pasztinák, a spenót, sóska, hónapos retek és a fejes saláta magját, tépősalátát, ruccolát, ázsiai salátaféléket, duggathatjuk a vöröshagyma dughagymáit.

Semmi sem szabhat gátat egy kis kerti munkára, ha az idő ilyen szép :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése