2014. március 31.

Málna


Kedvenc gyümölcsöm, finom, édes, lédús piros bogyóival, annak ellenére, hogy a 80-as évek végén 300 négyszögöl málnásunk nagy feladatot rótt az egész családra, nekem meg tinédzserként főleg utálatos volt, amikor tudtam, hogy minden barátnőm a strandon lóg. Tikkasztó melegben kétnaponta szüreteltük leadásra no meg helyben fogyasztásra :) Akkor még nagyon jó áron vették át. Mai napig van jó néhány tő hátul a kertben, érés idején vadásszuk az első szemeket a gyerekekkel.


Roppant könnyű bio módon termeszteni, én gyakorlatilag azon kívül, hogy a letermett vesszőket visszametszem és tavasszal fokhagymát, körömvirágot ültetek a tövekhez, a termések megjelenésétől öntözöm, főleg ha csapadékszegény az időjárás, semmit nem csinálok vele. Van és bőven terem a kordonok között :)

Jöjjön itt néhány tudnivaló erről a vitamindús, finom mutatós gyümölcsről!

Alacsony hőigényű növény, már 5°C-on megindul a rügyfejlődés és elérve a 10°C-ot a sarjnövekedés is. A málna fényigényes növény, vadon termő változata az erdőszéleken is a napfényes helyeken terem. Vízigényes. Hasznosítani, csak a felső 30 cm-es talajréteg vízkészletét képes. A vízigényének kielégítését kedvező eloszlású, természetes csapadék hiányában öntözéssel kell pótolnunk. A víz egyaránt meghatározza a gyümölcs minőségét és mennyiségét. A növény az egyenletes és jó vízellátottságú, levegős, magas tápanyag tartalmú, közép kötött vályog, erdei talajokat kedveli. Agyagos és szikes talajok nem alkalmasok málna telepítésére. Telepítése ősszel történjék, jól megmunkált talajba, 40 cm mélyen dolgozzuk meg vesszőtelepítés előtt. A sekély gyökérzet miatt a talajművelést utána csökkentsük a minimumra, nehogy a mély talajműveléssel elvágjuk a sekélyen elhelyezkedő gyökereket.. A sarjakat úgy telepítjük el, hogy a sorok egymástól mért távolsága 120 cm legyen, a töveké 70-80 cm. Nekem azonban ennél sűrűbben van.

Az őszi ültetés után tavasszal arasznyira vágjuk vissza a vesszőket. Ebben az évben őszre már több vesszőnk is lesz, ezeket 150 cm fölött visszavágjuk. A következő tavaszon csak arra ügyelünk, hogy egy tövön 3-4 vesszőnél több ne legyen. A második évben termésérlelés után közvetlenül a letermett vesszőket tőből kivágjuk, és ezután se hagyunk meg 4-7 vesszőnél többet. a málna nagyon gyorsan termőre fordul: az ültetés utáni évben vesszőket fejleszt, és a rákövetkező évben már terem is. A málnatövek 8-10 évig hozzák gyümölcsüket, azután már ajánlatos más helyre telepíteni a sarjakat. 


A talaj nedvességtartalmának megőrzésére, valamint a botrytis (szürkepenész) elleni (csapadékos időjárás esetén a málna botrytis érzékenysége fokozódik) védekezésül javasolt a szalmás talajtakarás (mulcsozás). 

A körömvirág zöldtrágyája, mulcsanyaga a málnának, kártevőriasztó a fokhagymával egyetemben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése