2014. március 11.

Salátamánia

Akik ismernek jól tudják, hogy nagy kedvenceim a különféle formájú, színű és ízű salátafélék. Nem csak ezen tulajdonságaikkal kápráztatnak el időről időre, hanem azért is, mert ha ezeket fogyasztom - márpedig tavasztól késő őszig roppant nagy mennyiségben - akkor sokkal energikusabbnak érzem magam, mint bármikor. A salátás ételek receptjeiből kifogyhatatlan a tárházam: nem mindig valamilyen étel kísérőjeként fogyasztom, hanem egy-egy laktató változat elkészítésével számomra főétkezésnek is tökéletes! A konyhában találsz egy finom, egészséges ebédre valót!


A saláta a tavasszal szedhető első zöldségek egyike, a szervezetem szinte ordít érte a hosszú tél után. A magjait én eléggé sűrűn vetem, ugyanis eleinte a saláta fejek helyett megelégszem a sarjadó levelekkel is, sőt ezek a zsenge levélkék talán a legfinomabbak is! A ritkításnál fontos, hogy a maradó salátanövendékeket rendesen visszaültessük a talajba, ha kifordultak onnan. Rengeteget fogyasztunk belőle, mindenféle formában. Salátát termeszteni akár ablakban ládában is lehet! Erről írtam már Zsázsás élőkenyér bejegyzésnél.

A magvetést március elején már lehet kezdeni, persze időjárásfüggő ez is! Sokféle salátát ültetek, évről évre több fajtáját is sikerrel termesztem. Nálam hagyma, retek, metélőhagyma közé kerül. Így elkerülik a csigák és egyéb kártevők. 

Amikor már fejesednek, összeborulnak a salátalevelek (persze a tépősalátáknál erre ne is várjunk), azután már csak alulról öntözöm, a rothadás megelőzése érdekében, ekkorra már megritkítva nőnek a helyükön.Idén többféle biogazdaságból származó salátamagot is vethetek: fejes salátát, jégsalátát, lollo rossót, ruccolát, radicciót, tölgylevelű féléket, amerikai barnalevelűt, galambbegyet, ázsiai salátakeveréket: mizunát, tatsoi-t, pokchoi-t. Utóbbiak ha enyhe a tél - amilyen idén is volt - szedhetők folyamatosan. Kint még csak a napokban ültettem, vagy éppen csak kelnek, de a palántázóban már szépen sarjadnak a ládában előrenevelt zöld tövecskék. Az ágyásokban nálam a salátát csiga ellen a retek védi, a retket a földibolha ellen pedig a hagyma-saláta páros. A salátaágyás köré ha csak tehetjük ültessünk metélőhagymát!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése