2014. március 18.

Újrahasznosítás a javából

Végy egy sokat megélt, bontott, üveges ablakszárnyat - lehetőleg jobaházi fajtájút! :) Keress a padláson néhány porlepte feleslegessé vált deszkát. Guberálj a használt cikkes piacon zsanérokat. Szerezz be egy villamos kézifűrészt, s az egészet bízd rá egy ügyes kezű férfi családtagra! Ígérd meg, hogy mindenben segítesz neki a projekt elkészítésében! Kísérd figyelemmel - minőség ellenőrzési célból - a munka fázisait, finoman utalj a pontos kivitelezésre, hogy a részletek is stimmeljenek, de ne zavarj felesleges kérdésekkel! Segíts, ha szükség van rá! Fotózz a blog kedvéért!


Áss a kertben egy kb. 40 cm mély és akkora kiterjedésű gödröt, amekkora az objektum kiterjedése lesz. Fontos, hogy kelet-nyugati fekvésű legyen! Férfierő ilyenkor is jól jön :) bár nekem is sikerült megoldanom egyedül. Kis testmozgás sosem árt! A gödör aljára teríts ágakat, gallyakat. Erre istállótrágyát, vagy beindult komposztot, fűkaszálékot (vegyszerrel, műtrágyával kezeltet tilos!), aprított növényi hulladékot, fahamut, végül kerti földet, mindezt kb. 50 cm-es rétegben. Közben ha elérted a gödör tetejét, az időközben elkészült keretet illeszd a helyére, így folytasd a töltést, végül tégy bele még komposzttal kevert földet vagy palántázóföldet 10-15 cm-es rétegben. A keretre jöhetnek az újjávarázsolt nyílászárók, végül nincs más dolgunk, mint az üveget csillogóra törölgetni, és beültetni a palántázót! Nálam mini üvegházként funkcionál. A meleget az alsó rétegekben beindult bomlási folyamatok és a nap melege is adják. A szellőztetésről, öntözésről, a palánták válogatásáról naponta gondoskodjunk!

Az ilyen fagyos, hűvös reggeleken, mint amilyen a napokban volt, jó idő van odabent, a párából pedig dekoratív jégvirágok nyílnak az üvegen.Korai salátaféléket, karalábé magját, virágmagokat ültettem bele egyenlőre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése