2014. március 7.

Vízitorma


A vízitorma (vízi zsázsa, forrási torma) vadon, lassú folyóvizű partokon lelhető fel. Erős antibakteriális hatással rendelkezik. Jótékony hatása a növény csípős-ízét adó olajának köszönhető.Az antibiotikumoktól eltérően hatóanyaga  egyáltalán nem károsítja a normál bélflórát, még nagyobb adagokban sem. 


A vízitorma a keresztesvirágúak családjába tartozik. Rokona a kelkáposztának, a brokkolinak és a kelbimbónak. Kitűnő A- és C-vitaminforrás, fontos szerepet játszik a szabadgyökök hatástalanításában. Kiemelkedően sok kalcium, réz, és E-vitamin is van benne. Vértisztító, fáradtság és levertség ellen is hatásos, rákmegelőző, ahogy a többi zöld leveles növény!
A vízitorma több fajtája közül számos megtalálható a kertekben is. Hazánkban körülbelül 50 faja él. Füve tormaízű, saláta készítésére alkalmas, ízesítő fűszer. Ez a tápanyagokban gazdag, kedvelt fűszernövény legjobban állandóan nedves talajon nő, nem véletlen az elnevezése sem.


A vízitorma termesztése nem bonyolult: márciustól júliusig vethetjük el. Vízkultúrában is nevelhetjük, erre megfelel egy kaviccsal teli vizes lavór, vagy kerti tó, amennyiben nem használunk bele algagátló vegyszereket, de földben is nevelhető, amelyet tartsunk állandóan nedvesen. A magok egy-három héten belül kicsíráznak. Amikor a növények elérik a 4-6 cm-t, ültessük őket egymástól nagyobb távolságokra. Tartsuk a vízitormát nedves földben, öntözéskor a víz akár egy centire is állhat a föld felett. 


A növényt októbertől egészen a következő tavaszig takaríthatjuk be, amikor eléri a 12-15 centiméteres hosszúságot. A vízitormát közvetlenül a föld felett kell levágni, a betakarítás után is még nagyon vízigényes. Ezért legjobb ha azonnal fogyasztjuk, ha tárolnunk kell inkább vízben vagy alternatívaként műanyag zacskóban tartsuk hűtőszekrényben tárolva. Saláták finom összetevője, készülhet belőle pesto, leves, főzelék, tehetjük zöldturmixba, szendvicsbe is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése