2014. április 9.

Ruccola

Nem titok nagy kedvencem! Nincs is annál jobb, mint kora tavasszal saját termésű finom zsenge zöldeket begyűjteni a kertből. Ha olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van egy palántanevelőnk, vagy fóliánk, akkor már február végén elvethetjük a ruccola magokat, így április eleje táján szüretelhetünk is, ahogy én is tettem ma.
A ruccola (Eruca sativa) vagy más néven borsmustár Közép- és Dél-Európában honos növény. Olaszországban hatalmas népszerűségnek örvend. Itt már az ókorban is ismerték és fogyasztották, ahogy a mediterránium más területein is. Az egyre népszerűbb mediterrán étrend elterjedésével került ismét sok helyen az asztalokra, mostanában kezd igazán divatba jönni. A ruccola nemcsak finom, hanem egészséges is. A-, C-, és K-vitamin-tartalma figyelemreméltó, de tartalmaz kalciumot és vasat is. Folsav és béta-karotin is nagy mennyiségben van benne. Ismert baktériumölő és emésztést elősegítő hatása is. A rukkola étvágyjavító hatású, tonizál és vértisztító, méregtelenítő hatású.

Bátran lehet kísérletezni a ruccola vetésével, hiszen tavasztól őszig folyamatosan vethető, és cserépben, illetve balkonládában is kiválóan megmarad. Kertben a napos helyet kedveli.

Nekem még a sziklakert legszárazabb részén is évről évre kihajt az évelő fajtája, amit vad ruccolánal is hívnak. Rozettás leveleit lassan növeszti, apró fehér virágaival díszít. 

A másik általam termesztett fajtája a nemes ruccola, íze teltebb, lágyabb, mint a vad fajtáé, ugyanakkor érdekes és pikáns. Ez gyorsan növő, szélesebb kerekded-ovális formájú leveleket növeszt, mint a felső képen. A legkorábban szedhető zöldféle a kertben. Szabadföldön vagy fólia alatt is termeszhető. A palántanevelőben az egyik leghamarabb beültetett növényem, mire a többi magot bele lehet ültetni, máris van egy jókora adag zsenge zöld, amiből salátát, pestót lehet készíteni, pizza tetejére tenni, vagy csak úgy nyersen szendvicsbe tenni, elcsipegetni.


Kikelés után mintegy 3-4 héttel már folyamatosan szedhető. Jellegzetes íze talán leginkább mustárra, tormára, földimogyoróra emlékeztet. Már pár szál ruccolával is karakteressé tehetjük a salátákat, tésztaételeket. Jól illik hozzá az olíva-olaj, balzsamecet, parmezánsajt.


Ellensége a földibolha különösen száraz időben kis lyukakat fúr, a levelén. Azonban az a tapasztalatom, ha sokat öntözzük, meghálálja egyrészt mert erőteljesen kezd növekedni és a vizes terepet a földibolhák is messze kerülik :) A talajtakarás szalmával, fűkaszálékkal is jó megoldás, mert így nehezen szárad ki a föld és a nedves közegben a bolhák sem érzik jól magukat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése