2014. október 26.

Cukkini és padlizsán

Bátran állíthatom, hogy e két zöldség nélkül nincs nyárutó és ősz nálam. Barátnémmal már évekkel ezelőtt megállapodtunk, hogy cukkiniből bármit ki lehet hozni konyhafronton, a padlizsánból szintén nagy a repertoár.

Az idei roppant csapadékos nyár kimondottan kedvezett annak, hogy számos palántám hihetetlen növekedésnek induljon és rekord termést hozzon. A cukkini több méteres hajtásai és óriási levelei alatt mérhetetlen mennyiségű termést szedtem le, mai napon az utolsókat, pedig október közepén is túl járunk.


Nem sikerült megunni, de persze több termett, mint ahány fogyott, és adtam is el egy rakással. Azért marad még a spájzban néhány szép darab hetekig, hiszen a cukkini tárolására nekem egy jól bevált módszerem van. Mivel szedés után egy idővel kiszárad, így az egyenesen levágott szár vágási felületét olvasztott viaszba mártogatom, többször, hogy szép vastag réteggel vonja be, így a kiszáradás hónapokkal eltolható. Jól szellőző hűvösebb helyen tárolva akár télen is élvezhetjük a friss cukkinit.

A padlizsán, vagy más néven tojásgyümölcs nem ilyen szerencsés. Szedés után érdemes a lehető leghamarabb felhasználni. Nálam befőzésre is került a zakuszkába néhány kiló.

A néhol méteresre nőtt padlizsán bokrokat ki kellett karóznom, hogy a lila, fehér, csíkos termések ne fordítsák ki a földből az egészet. A kártevőket, burgonyabogarakat nem győztük szedni róluk, mert a sűrű bokorlombozat között kitűnő búvóhelyet és peterakóhelyet találtak.

Kedvenc zöldségeimből készült két mennyei étel receptje került kiválasztásra a sokszínű felhasználási mód közül, melyet ide kattintva érhettek el!
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése