2015. június 13.

Eperszezon

Szinte semmi nem adja át annyira a nyár hangulatát, mint a zamatos, édes földieper frissítő íze a saját kertünkből. Kevesen tudják, hogy az eper több száz évvel ezelőtt nem ínyencségként,gyümölcsként, hanem gyógynövényként kezdte pályafutását.


Jótékony hatásai:
Csökkenti a magas vérnyomást, energetizáló hatású, a köszvénnyel küzdők számára rendkívül ajánlott, vese és vértisztító hatású. Segíthet az ízületi problémákon, segíthet az ekcémán, serkenti a vérkeringést. Fokozza a méregtelenítő folyamatokat, bőséges C- és E-vitamint tartalmaz. Csökkenti a szívbetegségek kialakulásának, a kötőszöveti gyulladások kialakulásának, az agy-érelmeszedés kialakulásának esélyét. Rákmegelőző és fiatalító hatása van a benne található vegyületek miatt.


Rendkívül könnyű a biotermesztése. Nálunk a kert legkülönbözőbb részein is előfordul az eper ágyásban, szőlő alatt, málna tövében. Ahol jól érzi magát, hagyom hogy teremjen! Az ágyását 2-3 évente fiatalítom, áttelepítem ősszel. A napsütést, jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag talajt bőséges terméssel hálálja meg! Én lekaszált füvet terítek alá, mert így nem szárad ki a talaj körülötte és a gyomok is kevesebb gondot okoznak. Nem tudjuk megunni. Kerül a pocakokba, süti tetejére, lekvárnak üvegekbe, növényi tejes shake-be...

...epersódóként a császármorzsa tetejére, hmmm... idén ez a kedvenc! Receptje a konyhában.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése